رادیولوژی، مجموعهای از آزمایشات مختلف است که از قسمتهای مختلف بدن عکسبرداری میکند. بسیاری از این آزمایشها از این جهت منحصر به فرد هستند که به پزشکان اجازه میدهند، داخل بدن را ببینند. این تصویربرداری پزشکی به صورتهای مختلفی انجام میشود که میتوان به تصویربرداری اشعه ایکس، امآرآی، سونوگرافی، سیتیاسکن، ماموگرافی، پزشکی هستهای، فلوروسکوپی، سنجش تراکم مواد معدنی استخوان و اسکن PET اشاره کرد. رادیولوژی با انتخاب گستردهای از ابزارها و تکنیکهای موجود برای تشخیص، مرحلهبندی و درمان، نقش مهمی در مدیریت بیماریها دارد. رادیولوژی در منزل، اطلاعات دقیقی در مورد تغییرات ساختاری یا مرتبط با بیماری ارائه میکند. زیرا تشخیص زودهنگام بیماری، زندگی فرد را نجات میدهد و بدون تشخیص، هیچ درمانی وجود ندارد. در این مقاله میخواهیم در مورد رادیولوژی صحبت کنیم. اگر علاقهمند به این موضوع هستید تا انتها همراه ما باشید.
رادیولوژی چیست؟
رادیولوژی شاخهای از پزشکی است که از فناوری تصویربرداری برای کمک به تشخیص و درمان بسیاری از بیماریها استفاده میکند. این تصویربرداری پزشکی به دو بخش تقسیم میشود که یکی رادیولوژی تشخیصی و دیگری رادیولوژی مداخلهای نامیده میشود.
رادیولوژیست کیست؟
رادیولوژیست، یک پزشک متخصص است که از تصویربرداری پزشکی مانند اشعه ایکس، امآرآی، سیتیاسکن، سونوگرافی و فلوروسکوپی برای تشخیص و درمان بیماری یا آسیب استفاده میکند. رادیولوژیستها به درک قوی از آناتومی، دانش بالینی و آسیبشناسی نیاز دارند.
وظیفه رادیولوژیست چیست؟
رادیولوژیستها یکسری وظایفی بر عهده دارند که در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره میکنیم:
- ارزیابی سوابق پزشکی بیماران برای اطمینان از این که روشهای مختلف تصویربرداری پزشکی به آنها آسیبی نمیرساند
- پیشنهاد تکنیکهای جایگزین تصویربرداری پزشکی، در صورت لزوم
- اطلاعرسانی به بیماران در مورد فرآیند تصویربرداری پزشکی
- استفاده از دستگاههایی مانند اسکنرهای توموگرافی کامپیوتری (CT) و دستگاههای تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI)
- انجام یا هدایت کارکنان رادیولوژی برای انجام اقدامات تشخیصی با دستگاههای تصویربرداری
- کار با تکنسینهای آزمایشگاه رادیولوژی برای تصویربرداری با کیفیت
- تفسیر نتایج حاصل از روشهای تصویربرداری تشخیصی برای تشخیص بیماری
- ارتباط و بحث در مورد نتایج و تشخیصها با پزشکان
- رادیولوژی در منزل با دستگاههای تصویربرداری پرتابل
- تهیه گزارشهای مکتوب از نتایج و تشخیصها
- پیروی از پروتکلهای پزشکی برای احیاء، خونریزی، عفونت یا سایر شرایط اضطراری، در صورت لزوم
ویزیت پزشک متخصص رادیولوژی در منزل چگونه انجام میشود؟
در سالهای اخیر، علم پزشکی پیشرفت زیادی کرده است و نوآوریها و ابداعات مختلفی در ارائه خدمات پزشکی صورت گرفته است. در گذشته پزشکانی که بیماران را در خانه ویزیت میکردند، تجهیزات زیادی نداشتند، اما امروزه بسیاری از تجهیزات پزشکی قابل حمل وجود دارد که پزشکان میتوانند در هنگام ویزیت بیمار در منزل، آن را همراه خود به خانه بیماران ببرند.
در دنیای امروز، امکاناتی فراهم شده است تا تشخیص بیماریها و درمان آنها در خانه بیمار به صورت دقیق انجام شود و برای بسیاری از بیماریها نیاز نباشد که افراد به مراکز درمانی مراجعه کنند. ویزیت دکتر در منزل باعث صرفهجویی در وقت و هزینه بیمار میشود و دیگر لزومی ندارد تا افراد به خاطر مشکلات ساده و غیرحاد، ساعتها در ترافیک خیابانها بمانند و در صف طولانی مطبها و بیمارستانها معطل شوند.
مرکز خدمات درمانی ثمین، یکی از مراکز معتبر و خوشسابقه است که میتواند خدمات ویزیت پزشک در منزل را به شما ارائه دهد. همکاران رادیولوژیست ما، همگی جزء بهترین و باتجربهترین رادیولوژیستها هستند و باکیفیتترین خدمات تشخیصی و درمانی را برای بیماران در خانه انجام میدهند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه و اطلاع از تعرفه رادیولوژی در منزل با ما تماس بگیرید.
پزشکانی که برای رادیولوژی بیماران به خانه آنها مراجعه میکنند، تمام خواستهها و نیازهای بیماران را در نظر میگیرند و مناسبترین راهحلهای درمانی را برای آنها تجویز میکنند. رادیولوژی در منزل، میتواند یک راهکار ایدهآل برای بیماران باشد. زیرا وقتی بیماران در خانه و رختخواب خود هستند و پزشک بر بالین آنها حاضر میشود، روند بهبودی و تشخیصشان سریعتر و راحتتر طی میشود.
انواع رادیولوژی و خدمات رادیولوژی در منزل
همانطور که اشاره کردیم، رادیولوژی به دو بخش تقسیم میشود که عبارتند از رادیولوژی تشخیصی و رادیولوژی مداخلهای.
رادیولوژی تشخیصی
رادیولوژی تشخیصی به رادیولوژیستها اجازه میدهد تا اندامها و سایر ساختارهای داخل بدن را مشاهده کنند. رادیولوژیستهای تشخیصی، پزشکانی هستند که به طور خاص برای درک و تفسیر تصاویر جمعآوری شده از طریق روشهای مختلف رادیولوژی آموزش دیدهاند. آنها همراه با سایر متخصصان پزشکی با استفاده از تصاویر رادیولوژی، میتوانند نحوه واکنش بدن بیمار به درمانی را که هماکنون در حال پیگیری است، مشاهده و تعیین کنند. رادیولوژی تشخیصی، همچنین برای شناسایی علت علائم یا بیماری و نظارت بر بیماریهای مختلف مانند سرطان، عملکرد غیرطبیعی اندامها یا بیماری قلبی استفاده میشود.
رایجترین آزمایشهای رادیولوژی تشخیصی عبارتند از:
- تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI)
- آنژیوگرافی رزونانس مغناطیسی (MRA)
- ماموگرافی
- توموگرافی کامپیوتری (CT)، که به آن اسکن کامپیوتری محوری (CAT) نیز میگویند، از جمله سیتیآنژیوگرافی
- توموگرافی گسیل پوزیترون (تصویربرداری PET)، که به آن اسکن PET نیز گفته میشود
- سونوگرافی
- فلوروسکوپی، شامل دستگاه گوارش فوقانی و تنقیه باریم
- پزشکی هستهای، شامل اسکن استخوان، اسکن تیروئید و تست استرس قلبی تالیوم
- اشعه ایکس
مرکز خدمات درمانی ثمین، آمادگی دارد تا برخی از خدمات رادیولوژی در منزل را به شما ارائه دهد. اگر بیماری دارید که نیاز به سونوگرافی یا تصویربرداری اشعه ایکس دارد، ما میتوانیم بهترین رادیولوژیست را به همراه پیشرفتهترین دستگاههای تصویربرداری پرتابل به منزل شما اعزام کنیم.
رادیولوژی مداخلهای
رادیولوژی مداخلهای استفاده از تصویربرداری پزشکی مانند اولتراسوند، CT، MRI و فلوروسکوپی برای کمک به انجام اقدامات پزشکی است. هنگامی که متخصصان پزشکی در حال وارد کردن کاتتر، سیم و سایر تجهیزات کوچک به بدن شما هستند، تصویربرداری پزشکی به عنوان یک راهنمای ضروری برای آنها عمل میکند. با استفاده از تصویربرداری در طول عمل، پزشکان میتوانند این فرآیندها را با برشهای بسیار کوچکتر، با موفقیت انجام دهند. استفاده از رادیولوژی مداخلهای، میتواند نیاز به استفاده از اسکوپ یا جراحی برای تشخیص بیماریها را کاهش دهد. رادیولوژی مداخلهای معمولا برای درمان تومورها، سرطانها، بیماریهای کلیوی یا کبدی، انسداد شریانها و سیاهرگها، سنگهای صفراوی، کمردرد و فیبرومها استفاده میشود.
نمونههایی از روشهای رادیولوژی مداخلهای عبارتند از:
- استنتگذاری و آنژیوگرافی یا آنژیوپلاستی
- آمبولیزاسیون برای کنترل خونریزی
- بیوپسی سوزنی از اندامهای مختلف مانند ریهها و غده تیروئید
- بیوپسی پستان، با استفاده از تکنیکهای استریوتاکتیک یا اولتراسوند
- آمبولیزاسیون شریان رحمی
- قرار دادن لوله تغذیه
- قرار دادن کاتتر دسترسی وریدی، مانند پورتها و PICC
- درمانهای سرطان، از جمله برداشتن تومور با استفاده از آمبولیزاسیون شیمیایی یا رادیوامبولیزاسیون Y-90
- فرسایش تومور با فرسایش فرکانس رادیویی، کرایوآبلیشن یا فرسایش مایکروویو
- ورتبروپلاستی و کیفوپلاستی
چرا رادیولوژی در منزل مهم است؟
رادیولوژی در منزل میتواند نقش مهمی در تشخیص و درمان بیماریها داشته باشد. در ادامه به دلایل اهمیت رادیولوژی اشاره خواهیم کرد:
تصاویر پزشکی میتوانند به تشخیص بیماری کمک کنند
تشخیص زودهنگام برای نجات جان افراد مهم است و تصویربرداری پزشکی باکیفیت در هنگام بروز اولین نشانههای بیماری، میتواند تفاوت بزرگی ایجاد کند. روزانه تعداد زیادی از انسانها به سرطان مبتلا میشوند و پزشکان برای درمان از آزمایشات رادیولوژی کمک میگیرند.
تصاویر رادیولوژی در منزل میتوانند به تشخیص صدمات کمک کنند
رادیولوژی در منزل با اشعه ایکس، سریعترین و سادهترین راه برای پزشک برای ارزیابی شکستگیها، آسیبها و ناهنجاریهای مفصلی است. آنها از مقدار بسیار کمی پرتوهای یونیزه استفاده میکنند و میتوانند تصاویری از استخوان مورد نظر در بدن بیمار را ایجاد کنند.
بیماریها را میتوان از طریق مقایسه تصاویر رادیولوژی در منزل مدیریت کرد
تصویربرداری پزشکی میتواند اطلاعات دقیقی در مورد تغییرات ساختاری یا مرتبط با بیماری ارائه دهد. مهم است که تصاویر جدید رادیولوژی توسط پزشک دنبال شوند تا او بتواند پیشرفتها یا بهبودیها را مشاهده و بر اساس آنها، درمان را برنامهریزی کند.
پزشکان خانواده و اورژانس برای تعیین درمان به آزمایشات رادیولوژی وابسته هستند
در شرایط اضطراری، دریافت سریع اطلاعات میتواند برای درمان و بهبودی بیمار حیاتی باشد. همه پزشکان خواهان دقیقترین تصاویر رادیولوژی و نتایج آزمایش هستند تا بتوانند بیماریها را به خوبی تشخیص دهند و بیماران را به طور موثر درمان کنند.
تصاویر رادیولوژی در منزل میتوانند به تعیین زمان ضروری جراحی کمک کنند
در برخی شرایط، تشخیص این که آیا به جراحی نیاز است یا خیر، بسیار دشوار است. یک پزشک نمیتواند جدی بودن یک آسیب داخلی یا تغییرات مرتبط با بیماری را بدون یک تصویر داخلی واضح از بیمار خود، تشخیص دهد. همچنین، تریاژ بیماران بر اساس نیازهای آنها، بخشی جداییناپذیر از سیستم مراقبتهای بهداشتی است.
نیاز به جراحیهای اکتشافی را کاهش میدهند
داشتن تصاویر داخلی واضح برای تشخیص بیماریها، نه تنها ممکن است مشکل واقعی را مشخص کند، بلکه در برخی موارد از جراحیهای غیرضروری نیز جلوگیری میکند.
با تشخیص میزان بهبودی، طول مدت بستری را کاهش میدهند
تصویربرداری پزشکی میتواند پیشرفت بیماریهای مختلف را نشان دهد و به پزشکان ایده بهتری درباره نحوه بهبودی بیمار پس از جراحی یا درمان بدهد. این ویژگی میتواند منجر به مرخص شدن زودتر و زمان بستری غیرضروری کمتر در بیمارستان برای یک بیمار شود. ترخیص زودهنگام بیماران در حال بهبودی، فضای بیمارستان و زمان ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی و پزشکی را آزاد میکند، بنابراین آنها میتوانند به افراد بیشتری کمک کنند.
کوتاه کردن فرآیند درمان با تشخیص در منزل
رفتن به بخش اورژانس برای تعیین این که آیا یک فرد سالخورده هنگام افتادن از رختخواب در شب آیا دچار شکستگی در لگن، ستون فقرات، دست، پا و یا قفسه سینه خود شده است یا خیر، میتواند به معنای انتظار طولانی برای ویزیت شدن باشد. البته این در صورتی است که او بتواند خود را به اورژانس برساند. او ممکن است تنها زندگی کند که در بهترین حالت اگر بتواند به اطرافیان خود خبر دهد باید منتظر بماند تا یکی از فرزندان یا همسایگان بیاید و او را برای عکسبرداری به بیمارستان ببرد. یا ممکن است به دلیل سالخوردگی و درد جا به جایی و انتقال سالمند به بیمارستان دشوار و هزینهبر باشد باشد و اعضای خانوادهاش نتوانند خودشان او را سوار ماشینشان کنند. همچنین، اگر او به بیمارستان برود، ممکن است پزشکان، مجموعهای از آزمایشهای دیگر را درخواست کنند و به دنبال نگرانیهای احتمالی دیگر باشند و در نهایت بخواهند او را برای مدتی بستری کنند. بیشتر درخواستها برای رادیولوژی در منزل به یکی از این دو دلیل است: عکسبرداری با اشعه ایکس قفسه سینه برای تعیین این که آیا بیمار مبتلا به ذاتالریه شده است یا رادیولوژی از لگن، بازوها، پاها و غیره، برای تعیین این که آیا بیمار دچار شکستگی شده است یا خیر.
تقریبا نیمی از درخواستهای رادیولوژی از قفسه سینه و نیمی دیگر برای موارد ارتوپدی است که میخواهند بدانند زمین خوردن به بیمار یا سالمند آسیبی وارد کرده است و یا پزشک بعد از جراحی، ممکن است جهت بررسی این که پینها سر جای خود هستند و آیا چیزی جا به جا شده است یا خیر. در هر صورت حتی با وجود هزینه حمل و نقل، رادیولوژی در منزل سریعتر و مقرون به صرفهتر از انتقال بیمار با آمبولانس به یک مرکز درمانی است. برای بسیاری از خانوادهها، داشتن عکس رادیوگرافی در خانه بسیار بهتر از ساعتها انتظار در اورژانس است. در حال حاضر تصاویر دیجیتالی گرفته شده با دستگاههای قابل حمل را میتوان از طریق اینترنت به سرعت ارسال کرد و در عرض چند دقیقه در اختیار یک رادیولوژیست و یا متخصص ارتوپدی قرار داد.
انواع رایج رادیولوژی تشخیصی
در این قسمت به معرفی ۷ مورد از رایجترین روشهای رادیولوژی تشخیصی میپردازیم.
متداولترین روش تصویربرداری تشخیصی که در مراکز پزشکی انجام میشود، اشعه ایکس است. اشعه ایکس یک اصطلاح گسترده است که زیرمجموعههای متعددی را در بر میگیرد. این نوع رادیولوژی به دلایل زیادی انجام میشود، از جمله برای تشخیص علت درد، تعیین میزان آسیب، بررسی پیشرفت بیماری و ارزیابی اثربخشی درمانها.
رادیولوژی در منزل با اشعه ایکس
رادیولوژی اشعه ایکس شامل هدف قرار دادن مقدار کمی از تابش به سمت قسمتی از بدن بیمار است که باید از آن قسمت تصویربرداری شود. برای انجام این کار، رادیولوژیست باید مطمئن شود که بیمار جواهرات یا لباسهای تنگ که ممکن است کیفیت تصاویر را مختل کنند، نپوشیده است. همچنین قرار دادن بیمار در وضعیت صحیح ضروری است. هنگامی که همه این شرایط فراهم شد، وقت آن است که رادیولوژیست از آنچه در داخل بدن بیمار میگذرد، عکس بگیرد.
سیتیاسکن
سیتیاسکن که به عنوان اسکن CAT یا اسکن توموگرافی محوری کامپیوتری نیز شناخته میشود، به پزشک اجازه میدهد تا برشهایی از بدن را ببیند. تصویربرداری مقطعی، تصاویر دقیقتری نسبت به اشعه ایکس معمولی تولید میکند. در واقع زمانی که چیز مشکوکی در عکس اشعه ایکس ظاهر میشود، پزشک سیتیاسکن را توصیه میکند. دستگاه سیتیاسکن، یک دستگاه بزرگ به شکل دونات است که در آن بیمار هنگام تصویربرداری، از مرکز آن عبور میکند. برای آزمایشهای خاص، بیمار ممکن است یک رنگ کنتراست خوراکی بنوشد یا تزریق رنگ کنتراست دریافت کند که به نشان دادن آنچه در داخل بدن میگذرد، کمک میکند. وقتی همه چیز آماده شد، تکنسین بیمار را روی تخت اسکنر قرار میدهد و اتاق را ترک میکند. سپس از اتاق کنترل، اسکنر را فعال میکند که به آرامی بیمار را در مرکز دستگاه حرکت میدهد.
امآرآی
گزینه دیگر برای رادیولوژی مقطعی، MRI است که مخفف تصویربرداری تشدید مغناطیسی است. مانند سیتیاسکن، امآرآی برای تصویربرداری از بافتهای نرم مانند اندامها و تاندونها به خوبی عمل میکند. اما بر خلاف سیتیاسکن، MRI از تابش یونیزان بهره نمیبرد، بلکه از امواج رادیویی با میدان مغناطیسی استفاده میکند. چون در امآرآی از پرتو استفاده نمیشود، برخی تصور میکنند که ایمنتر است، اما زمان بیشتری برای انجام آن نیاز است. سیتیاسکن ممکن است کمتر از پنج دقیقه طول بکشد، اما MRI بسته به روش انجام آن، شاید به نیمساعت زمان یا بیشتر نیاز داشته باشد. در تصویربرداری MRI، بیماران روی یک میز دراز میکشند که از طریق یک لوله حرکت میکند. تکنسین بیمار را طوری قرار میدهد که ناحیه مورد نظر، روی آهنربا قرار گیرد. این نوع رادیولوژی تشخیصی میتواند نسبتا پر سر و صدا باشد، به همین دلیل تکنسین به بیمار یک گوشگیر یا گوشبند میدهد. همچنین فرستندههای دوطرفه، امکان برقراری ارتباط بین بیمار و تکنسین را در طول آزمایش فراهم میکنند.
ماموگرافی
دو نوع ماموگرافی در مبارزه با سرطان سینه انجام میشود: ماموگرافی غربالگری و ماموگرافی تشخیصی.
ماموگرافی غربالگری در ابتدا برای تشخیص هر گونه ناهنجاری مورد استفاده قرار میگیرد. پس از تشخیص توده یا ضخیم شدن پستان، ماموگرافی تشخیصی، بدخیمی را بررسی میکند. تشخیص زودهنگام سرطان در مبارزه با سرطان سینه ضروری است. تکنسینهای رادیولوژی در منزل، بسته به این که غربالگری یا معاینه تشخیصی انجام میشود، از بهترین شیوههای تصویربرداری استفاده میکنند. معاینات غربالگری معمولا شامل چند تصویر از هر پستان است. اما معاینات تشخیصی گستردهتر هستند و تکنسین تصاویر بیشتری از زوایای مختلف میگیرد. تصاویر بزرگنمایی نیز گرفته میشود تا پزشکان بتوانند مناطق مشکوک را بررسی کنند.
سونوگرافی و رادیولوژی در منزل
سونوگرافی که گاهی اولتراسوند نامیده میشود، با استفاده از امواج صوتی با فرکانس بالا، تصاویری از داخل بدن میگیرد. سونوگرافی معمولا برای تشخیص نگرانیهای مربوط به بافتهای نرم مانند اندامها و عروق به کار میرود. از آنجایی که در این روش خبری از اشعه نیست، این تصویربرداری پزشکی روش انتخابی برای معاینه زنان باردار است. آماده شدن برای سونوگرافی، بستگی به آنچه که مورد آزمایش است، دارد. برای انجام آزمایشهای نزدیک شکم، بیماران باید ناشتا باشند، اما مجاز به نوشیدن آب هستند. آنها روی میز معاینه دراز میکشند و یک روانکننده روی پوست مالیده میشود. دستگاهی به نام مبدل، امواج صوتی با فرکانس بالا را در حالی که روی پوست حرکت میکند، به داخل بدن میفرستد. این امواج صوتی تصویری از آنچه در داخل بدن اتفاق میافتد، ایجاد میکنند. برای انجام خدمات رادیولوژی در منزل مانند سونوگرافی، میتوانید با مرکز خدمات درمانی ثمین تماس بگیرید. ما بهترین رادیولوژیستها و بهترین دستگاهها را برای این آزمایش داریم.
فلوروسکوپی
در حالی که سایر آزمایشها به نوعی عکسبرداری ثابت هستند، اما فلوروسکوپی، یک تصویر متحرک از عملکردهای بدن نشان میدهد. به این دلیل که فلوروسکوپی بر روی اعضای متحرک بدن متمرکز است. این روش معمولا با رنگهای کنتراست انجام میشود که نشان میدهد چگونه این رنگ در بدن جریان مییابد. سپس یک پرتو اشعه ایکس، سیگنالهایی را به یک مانیتور میفرستد. فلوروسکوپی برای ارزیابی بافت سخت و نرم از جمله استخوانها، مفاصل، اندامها و عروق استفاده میشود. آزمایش جریان خون، اغلب شامل فلوروسکوپی است. تکنسین رادیولوژی با قرار دادن بیمار روی میز آزمایش، فلوروسکوپی را شروع میکند. بر خلاف بسیاری از معاینات دیگر که در آنها از بیمار خواسته میشود، بیحرکت باشد، ممکن است تکنسین از فرد بخواهد که در طول فلوروسکوپی حرکت کند تا از واکنش بدن به حرکت مطلع شود. این نوع رادیولوژی به خودی خود دردناک نیست، اما تزریق رنگهای کنتراست به بدن میتواند دردناک باشد.
اسکن PET
اسکن PET که به عنوان اسکن توموگرافی گسیل پوزیترون نیز شناخته میشود، به تشخیص بیماری در بدن کمک میکند و مشکلاتی را که در سطح سلولی اتفاق میافتد، آشکار میسازد. این روش شامل وارد کردن ردیابهای رادیواکتیو به بدن است. با استفاده از یک اسکنر PET، ردیابها بیماریهایی را کشف میکنند که فقط در حالت پیشرفته، شناسایی میشوند.
بسته به روش مورد استفاده، ردیابها را میتوان به سه روش، اعمال کرد:
- تزریق در رگ
- استنشاق گاز
- یا نوشیدن یک محلول خاص
مدتی طول میکشد تا ردیابها در داخل بدن حرکت کنند، بنابراین بیمار باید حدود یک ساعت منتظر بماند تا اسکن انجام شود. هنگامی که زمان آن فرا میرسد، بیمار روی میز آزمایش دراز میکشد که از طریق دستگاه دوناتشکل حرکت میکند. در طول تصویربرداری، تکنسین به بیمار میگوید که چه زمانی بیحرکت باشد و چه زمانی نفس خود را حبس کند.
چه تخصصهای پزشکی از رادیولوژی مداخلهای استفاده میکنند؟
رادیولوژیستهای مداخلهای با بسیاری از تخصصهای پزشکی دیگر همکاری میکنند. آنها شامل موارد زیر هستند:
آسایشگاه و طب تسکینی
رادیولوژیستهای مداخلهای که در آسایشگاه و طب تسکینی کار میکنند، به مدیریت بیماران مبتلا به بیماریهای محدود کننده زندگی کمک می کنند.
رادیولوژی اعصاب
رادیولوژیستهای مداخلهای که در نورورادیولوژی فعال هستند، بیماریهای مغز، سینوسها، ستون فقرات، نخاع، گردن و سیستم عصبی مرکزی مانند بیماریهای پیری و دژنراتیو، اختلالات تشنج، سرطان، سکته مغزی، بیماریهای عروق مغزی و تروما را تشخیص داده و درمان میکنند.
رادیولوژی هستهای
یک مداخلهگر متخصص در رادیولوژی هستهای، مقادیر کمی از رادیوداروها را برای به دست آوردن تصاویر تشخیصی و تولید دادههای فیزیولوژیکی برای تشخیص و درمان بیماریهای خوشخیم و بدخیم تجویز میکند. رادیولوژیست هستهای ممکن است از روشهایی مانند دوربینهای گاما، توموگرافی کامپیوتری با انتشار تک فوتون (SPECT) / توموگرافی کامپیوتری (CT) و توموگرافی گسیل پوزیترون (PET) / توموگرافی کامپیوتری (CT) استفاده کند.
پزشکی درد
یک مداخلهگر متخصص در طب درد، از بیماران مبتلا به درد حاد، مزمن و یا سرطان در هر دو بخش بستری و سرپایی مراقبت میکند و در عین حال نیازهای مراقبت از بیمار را با سایر متخصصان هماهنگ میکند.
رادیولوژی در منزل برای کودکان
یک مداخلهگر متخصص در رادیولوژی کودکان، از روشهای تصویربرداری و مداخلهای مربوط به تشخیص، مراقبت و مدیریت ناهنجاریها و بیماریهای مادرزادی مخصوص نوزادان و کودکان استفاده میکند.
انواع رایج روشهای رادیولوژی مداخلهای
روشها و جراحیهای انجام شده با کمک رادیولوژی مداخلهای به ماهیت بیماری مشکوک یا تشخیص داده شده، بستگی دارد. روشهای رایج انجام شده با استفاده از رادیولوژی مداخلهای عبارتند از:
ابلیشن
ابلیشن روشی است که سلولهای هدف را با جریان الکتریکی با فرکانس بالا (ابلیشن با فرکانس رادیویی)، دمای انجماد (کرایوآبلیشن) یا گرما (ابلیشن مایکروویو) از بین میبرند. ابلیشن برای درمان انواع بیماریها و مشکلات پزشکی از کشتن سلولهای سرطانی (ابلیشن تومور) گرفته تا تخریب سلولهای قلب در ریشه آریتمی قلبی (ابلیشن قلبی) استفاده میشود.
آنژیوگرافی، آنژیوپلاستی و استنتگذاری
در عملهای آنژیوگرافی از اشعه ایکس با رنگ کنتراست، برای مشاهده جریان خون استفاده میشود. آنژیوپلاستی یک روش کمتهاجمی است که برای بازکردن عروق خونی باریک یا مسدود شده به کار میرود. رسوبات چربی میتوانند شریانها را مسدود کرده و در جریان خون اختلال ایجاد کنند. استنت یک لوله توری فلزی کوچک است که شریان را باز نگه میدارد. آنژیوپلاستی و استنتگذاری دو راهکار برای باز کردن عروق مسدود شده هستند.
بیوپسی پستان
بیوپسی پستان، ممکن است توسط تصویربرداری استریوتاکتیک (اشعه ایکس با دوز پایین) یا تصویربرداری اولتراسوند هدایت شود.
آمبولیزاسیون کاتتر
روشی است که برای کنترل خونریزی مورد استفاده قرار میگیرد، آمبولیزاسیون کاتتر برای تجویز داروها یا عوامل لخته کننده خون (آمبولیک) از طریق کاتتر به داخل رگ خونی به کار میرود. آمبولیزاسیون کاتتر نسبت به جراحی باز، کمتهاجمیتر است. با قطع جریان خون در بخشی از بدن، آمبولیزاسیون میتواند برای مدیریت خونریزی غیرطبیعی استفاده شود. مسدود کردن عروق خونرسانی به تومور، از بین بردن اتصالات غیرطبیعی بین شریانها و وریدها و درمان آنوریسمهای پاره شده، از کاربردهای دیگر آمبولیزاسیون است.
کموامبولیزاسیون
این روش کمتهاجمی که به طور خاص رادیوامبولیزاسیون (Y90) نام دارد، برای درمان سرطان کبد استفاده میشود. رادیولوژیست مهرههای ریز پر از یک ایزوتوپ رادیواکتیو را کشت میکند تا رگهای خونی تغذیه کننده تومور کبد از بین بروند.
گذاشتن لوله تغذیه
رادیولوژی مداخلهای، دسترسی داخلی را هدایت میکند که برای قرار دادن لوله تغذیه ضروری است. برای بیمارانی که در بلع، خوردن یا نوشیدن به صورت خوراکی مشکل دارند، لولههای تغذیه ممکن است از طریق پوست، مستقیما در معده قرار داده شود یا میتوان آنها را در روده قرار داد.
بیوپسی سوزنی
بیوپسی سوزنی روشی است که در آن نمونهبرداری از بافت یا سلولهای مایع از بخشی از بدن، مثلا از ریهها یا غده تیروئید، برای آزمایشهای آزمایشگاهی گرفته میشود. آسپیراسیون با سوزن ظریف و بیوپسی با سوزن مرکزی، دو نوع بیوپسی سوزنی هستند. نوع آن به بیماری مشکوک یا تشخیص داده شده بستگی دارد.
آمبولیزاسیون شریان رحمی
آمبولیزاسیون شریان رحمی، برای درمان تومورهای فیبروم رحمی (فیبروم) بدون جراحی استفاده میشود. فیبرومهای رحمی، تومورهای غیرسرطانی هستند که در رحم تشکیل میشوند. در طول این عمل، رادیولوژیست مداخلهای، جریان خون فیبرومها را قطع میکند تا آنها کوچک شوند.
قرار دادن کاتتر با دسترسی وریدی
دستگاههای دسترسی عروقی از جمله کاتترهای مرکزی (PICCs) و پورتها به پزشکان، دسترسی طولانیمدت به جریان خون را میدهند. آنها میتوانند برای بیمارانی که تحت درمانهای انفوزیون داخل وریدی (IV) مانند شیمیدرمانی قرار میگیرند، مفید باشند.
ورتبروپلاستی و کیفوپلاستی
این روشهای کمتهاجمی برای درمان شکستگیهای فشاری مهرهها استفاده میشوند. در ورتبروپلاستی، مخلوط سیمان مخصوص به مهره شکسته تزریق میشود. در کیفوپلاستی، بالونی در مهره شکسته قرار داده میشود و با سیمان مخصوص پر میشود.
سخن پایانی
رادیولوژی علمی است که میتواند در تشخیص بسیاری از بیماریها و آسیبها به پزشکان کمک کند تا بتوانند راهکارهای درمانی کارآمدتری برای درمان بیماران به کار بگیرند. مرکز خدمات درمانی ثمین با سالها تجربه در زمینه ارائه خدمات پرستاری و پزشکی آمادگی دارد تا برخی از خدمات رادیولوژی در منزل مانند سونوگرافی و تصویربرداری اشعه ایکس را به بیمارانی که امکان خروج از منزل را ندارند، ارائه دهد.
برای کسب اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید
رادیولوژی در منزل
( شبانهروزی )
تماس با اپراتور
سوالات متداول در مورد رادیولوژی
در حقیقت رادیولوژی و رادیوگرافی کاملا به هم مرتبط هستند. بدون رادیوگرافی، رادیولوژی نمیتواند انجام شود و بدون رادیولوژی نیز نمیتوان رادیوگرافی انجام داد.
تفاوت رادیولوژی و رادیوگرافی در این است که رادیولوژی مطالعهی درمان و تشخیص بیماریها بر اساس تصاویر به دست آمده است. در حالی که رادیوگرافی روشی برای به دست آوردن تصاویر اسکن شده از اندام و بافتهای داخلی بدن میباشد.
اصولا دستگاههای دیجیتال پرتابل رادیولوژی برای تصویربرداری در منزل جدید از فناوریهای بالایی برخوردار هستند، با این حال در تصویربرداری از برخی اعضا در بیماران چاق توصیه بر استفاده از دستگاههای بیمارستانی میگردد.
اغلب میشنویم که مردم میگویند "ما نمیخواهیم تشعشع در خانه وجود داشته باشد." باید به آنها بگوییم که با قدم زدن در خیابان به مدت پنج روز به همان میزان پرتو میگیرند. باید خاطر نشان کرد که همه استانداردهای تجهیزات قابل حمل رادیولوژی مانند یک مرکز رادیولوژی بیمارستانی عمل میکند.
- مشکلات جنسی، مانند اختلال عملکرد نغوظ.
- کاهش میزان اسپرم و کاهش فعالیت اسپرم از پرتو درمانی به اندامهای جنسی یا پروستات. این ممکن است بر توانایی پدر شدن تاثیر بگذارد.
- تغییرات در قاعدگی مانند توقف زمان قاعدگی
- علائم یائسگی، نظیر خارش واژینال، سوختن و خشکی
- ناباروری، که ناتوانی در ایجاد کودک و یا حفظ بارداری است، اگر هر دو تخمدانها پرتودرمانی دریافت کنند.
- رادیولوژی به پزشک این امکان را میدهد که با کمترین عارضه، به داخل بدن بیمار راه پیدا کند و از آن اطلاعات بگیرد. قبل از اختراع رادیولوژی، این کار تنها از طریق باز کردن بدن با روشهای جراحی انجام میگرفت و بسیاری از بیماران در این راه با رنج و مشقتهای زیادی رو به رو بودند.
- تسریع تشخیص بیماریها از یکدیگر؛ با گرفتن تنها چند عکس رادیولوژی پزشک میتواند تشخیص درست بیماری را در فرد بدهد و سریعا اقدامات درمانی را شروع کند.
- صرف کمترین زمان برای تشخیص بیماریها، پزشک طی مدت کوتاهی و با توجه به عکسهای رادیولوژی و دیگر آزمایشهای بیمار، تصمیم میگیرد که فرد نیاز به جراحی دارد یا خیر. صرف این زمان اندک کاملا به نفع بیمار است.
- افزایش دقت، ارائه تصویری دقیق از چند نقطه بدن، اطلاعات زیادی را در خصوص عملکرد اندامهای بدن در اختیار پزشک قرار میدهد و قدرت تصمیمگیری او را برای بهتر درمان کردن بیماری بالا میبرد.
- یکی از مهمترین مزایای علم رادیولوژی، تشخیص و درمان دو علت مهم مرگ و میر در دنیا، یعنی بیماریهای قلبی و انواع سرطانها میباشد.
لباس گان برای این است که تصاویر مبهم در زمان تصویربرداری ایجاد نشود، به همین دلیل توصیه میشود که در زمان رادیولوژی لباس گان بپوشید.
اگر چه تا به این لحظه اثر منفی از این ماده دیده نشده است ولی در هر حال احتیاط شرط عقل بوده و بهتر است مادر تا ۲۴ساعت از شیر دادن به فرزند خود خودداری نماید.
با توجه به این که دامنه اشعه ایکس به کار رفته شده در این روش بسیار کم است و اشعه مستقیم به سمت دندان هدایت میشود، از نظر پرتونگاری هیچ خطری برای جنین ایجاد نمیشود.
به همین دلیل در صورتی که دچار یک وضعیت اورژانسی در دهان یا دندان درد شدید میتوانید رادیولوژی از دندان را انجام دهید. زیرا سلامت دهان و دندان مادر بر بارداری تاثیر میگذارد. بیماری لثه با زایمان زودرس نیز مرتبط است، بنابراین لازم است مشکلات دهان و دندانی خود را در هنگام بارداری برطرف کنید.
مناطق تحت پوشش درخواست رادیولوژی در منزل در تهران
-
ویزیت پزشک تهران
-
ویزیت پزشک تهرانپارس
-
ویزیت پزشک پیروزی
-
ویزیت پزشک تهران غرب
-
ویزیت پزشک شمال تهران
-
ویزیت پزشک جنوب تهران
سونداژ در منزل برای دسترسی بهتر بیماران گرامی در تمامی مناطق 22 گانه تهران پشتیبانی میشود. پایگاههای ما در نقاط مختلف شهر تهران مستقر هستند تا بتوانند بهترین خدمات را در سریعترین زمان به ساکنین مناطق شرق تهران، غرب تهران، جنوب تهران، شمال و مرکز تهران ارائه دهند.
برای سونداژ در منزل در شرق تهران و در تهرانپارس، منطقه 4 و منطقه 8 یا محدوده نارمک کافیست با شماره تلفن مرکز خدمات درمانی ثمین تماس بگیرید تا متخصصین مجرب برای خدماتدهی به شما در سریعترین زمان اعزام شوند.
برای سونداژ در منزل در شرق تهران و پیروزی کافیست با شماره تلفن مرکز خدمات درمانی ثمین تماس بگیرید تا متخصصین مجرب برای خدماتدهی به شما در سریعترین زمان اعزام شوند.
مرکز ما در غرب تهران در مناطق گسترده 2، 5، 21 و 22 مانند محدوده گیشا، سعادت آباد، مرزداران، شهرک اکباتان، یا ستارخان با دارا بودن متخصصین مجرب خود میتواند خدمات سونداژ در خانه را در ارائه دهد.
در شمال تهران با دسترسی نزدیک به منطقه 1، منطقه 2 و منطقه 3 مانند محلههای پاسداران، گیشا، ولنجک، ونک، فرمانیه، تجریش یا یوسفآباد آماده پاسخگویی به درخواست ساکنین محترم این مناطق به منظور سونداژ در منزل هستیم.
متخصصین ما در جنوب تهران در مناطق 15، 16، 17، 18، 19، 20 و محلههایی مانند شهرری و… مشغول به خدمترسانی جهت سونداژ در منزل میباشند.